Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Milovicích

 
 
Milovice jsou dynamicky se rozvíjejícím městem ve středních Čechách v okrese Nymburk. Od hlavního města Praha jsou vzdáleny 35 kilometrů. Počet obyvatel díky dostupnosti k hlavnímu městu Praze stále stoupá.  V roce 2013 počet obyvatel překročil 10 tisíc obyvatel  a rozloha území města je 3119 ha. K 1.1.2022 mají Milovice 12460 obyvatel. Leží v blízkosti města Lysá nad Labem (5 km) a nedaleko jsou i Benátky nad Jizerou (10 km). Milovice leží mezi dvěmi důležitými komunikacemi, D11 a D10. Dálnice D11 vedoucí směrem Praha a opačně směrem Hradec Králové. Dálnice D10 vedoucí směrem na Prahu a opačně směrem Liberec.
 
Doprava 
 
Milovice mají přímé vlakové spojení do Prahy (37 min Praha-Vysočany Os.). Do Milovic vede elektrizovaná trať po které jezdí přímo z Prahy moderní vlaky City Elefant, které zde mají konečnou stanici. V Milovicích je místní hromadná přeprava osob  zajišťována Pražskou integrovanou dopravou (PID) a to zejména z důvodu blízkosti Praze a mnoho dojíždějících občanů nejen za prací a školou. Z nedaleké Lysé nad Labem lze vlakem cestovat přímo do Kolína, Hradce Králové i na opačnou stranu Ústí nad Labem, Benešov a Prahu.
Vozidlem se do Prahy po dálnici D10 z Milovic dostanete na Černý Most za 20 minut.

Vojenský prostor Milovice

Milovice byly známé především svým bývalým vojenským prostorem v části zvané Mladá. V tomto prostoru žilo během okupace Československa po roce 1968 kolem sta tisíce sovětských vojáků, kteří zde měli velké zázemí. Po konci okupace, kdy město opustil poslední voják ruské armády, město chátralo a velmi pomalu byl vojenský prostor přestavován pro potřeby civilního obyvatelstva. V současné době je již většina domů po vojácích opravena.  Za posledních několik let se do nových bytů a domů ve městě nastěhovalo mnoho nových lidí nejen z Prahy, ale ze všech koutů země. Milovice stále patří k městům s nejnižším věkovým průměrem. Pyrotechnický průzkum na území města byl v roce 2001 ukončen.

Školství

V Milovicích se nachází více školských zařízení, mateřské i základní školy. Jedna z mateřských škol  je jednou z největších mateřských škol v České republice, MŠ Sluníčko má čtyři patra s jedenácti třídami. Zároveň je zde i jedna z největších základních škol v České republice, ZŠ Juventa. Má 35 učeben, tělocvičnu, gymnastický sál, venkovní sportovní areál, školní knihovnu, víceúčelový hudební sál a moderní kuchyň s kapacitou 2500 jídel denně. Škola zaměstnává celkem 87 zaměstnanců a má kapacitu 1500 žáků.

Zábava

V Milovicích každý rok na letišti probíhá největší český hudební festival Votvírák a také největší drum and bassový festival na světě Let It Roll. Ve městě probíhají plesy a diskotéky, je zde dostatečné množství barů a restaurací. Také město Milovice pořádá mnoho akcí pro děti, dospělé i důchodce. Mezi městské akce patří novoroční ohňostroj, reprezentační ples a dětský den.

Zábavní park a rezervace koní, zubrů a praturů

V Milovicích byl na více než 10 hektarech vybudován jeden z největších zábavních parků v České republice rodinný park Mirakulum těsně sousedící s Tankodromem s vlastní úzkokolejnou železnicí. Také zde vznikla v prostoru Milovice - Mladá nestátní rezervace divokých koní, zubrů a praturů.

Sportovní vyžití.

Ve městě Milovice působí fotbalový klub AFK Milovice, Cyklokros Milovice, Florbalová akademie, Házená Milovice, Horolezecký oddíl Alpíci, sportovní klub Target sport Milovice zaměřený převážně na shotokan KARATE a další bojová umění, dále pak na sport obecně v rámci atletiky a sportovní přípravky pro předškoláky atd.

V Milovicích byl v roce 2017 otevřen v ulici Slepá volnočasový areál Relax park Milovice, kde se nachází venkovní workout, stoly na stolní tenis, hřiště na pétanque, odrazová stěna, bruslařský ovál, dětská provazová pyramida atd. 

Jako klidová zóna byly v Milovicích revitalizací vytvořeny Tůně Josefov za podpory operačního programu Životní prostředí. Tyto tůně a mokřady lemují koryto řeky Mlynařice, která v má být v budoucnu zavedena do soustavy tůní. 

Obchody a služby

V Milovicích se nachází dvě pobočky České pošty, Komerční banky, také zde naleznete supermarket Lidl, Billa, Tesco, Penny Market, Planeo Elektro, Pepco, Teta drogerie, Lékarna Dr.Max, Magistra lékárna, stavebniny Stavmat, čerpací stanici CNG, čerpací stanice Benzina a MOL. Nachází se zde významné firmy např. Benet Automotive s. r. o., IRE s.r.o., Merhautovo pekařství s.r.o., C-Copy Centrum Praha s.r.o., atd. CNG - Pavel Švestka s. r. o. Milovice, LPG stanice se nachází poblíž města Benátky nad Jizerou či v Lysé nad Labem.

Bezpečnost

V Milovicích působí místní oddělení Policie ČR a Městská Policie Milovice. Záchranná služba má stanoviště v nedaleké Lysé nad Labem. V Milovicích při požárech vyjíždí z nové hasičské stanice profesionální HZS a také Sbor dobrovolných hasičů Milovice, a nebo Sbor dobrovolných hasičů Lysá nad Labem.

V Milovicích naleznete několik praktických lékařů, dětských i dospělých a také několik specialistů.

Památky

Italský hřbitov

Vojenský hřbitov v Milovicích na Nymbursku se nachází na jihu místní části Mladá v ulici Italská. Má rozlohu přibližně 7500 m².  Pohřbeni jsou zde zajatí Italové, Rusové, Srbové, Rakušané, Češi a vojáci dalších národností, vojáci vyznání římsko-katolického, pravoslavného, židovského i muslimského. Pohřbeno je zde přes 6 000 vojáků, údajně je více než 5 000 osob italské národnosti (odtud označení italský hřbitov). Uložené ostatky příslušníků Wehrmachtu byly později exhumovány a převezeny na německý hřbitov v Mariánských Lázních.

V budově při hřbitovu je malé muzeum, které provozuje italská ambasáda. Každý rok v listopadu se zde konají vzpomínkové slavnosti.

 

Kostel Sv. Kateřiny Alexandrijské

Novogotický kostel sv. Kateřiny Alexandrijské byl vysvěcen 25. listopadu 1907, spolu s budovou fary a hřbitovem byl vystavěn jako náhrada za zničený farní komplex v obci Mladá, která na začátku minulého století musela ustoupit vojenské základně s cvičištěm a byla srovnána se zemí.

Kamenný mostek

Kamenný mostek přes potok Mlynařici se nachází jihovýchodně od jádra Benátecké Vrutice. Historicky cenná stavba zapsaná v ústředním seznamu kulturních památek byla postavena v 19. století na staré cestě vedoucí z Lysé nad Labem do Benátecké Vrutice. Jednoduchý jednoobloukový mostek z kombinovaného kamenného a cihlového zdiva představuje památkově hodnotné a ve středních Čechách zcela ojedinělé mostní dílo, které dokládá původní komunikační uspořádání a představuje výrazný krajinotvorný prvek.

Do budoucna

V Milovicích se v současné době staví Poliklinika. Do budoucna by měla proběhnout dostavba železnice tzv. Všejanská spojka. Tato železniční spojka by propojila Milovice s Mladou Boleslaví a dále směr na Liberec. 

Ve městě Milovice stále probíhá přestavba domů po armádě a výstavba nových bytových domů.

Části Milovic : Milovice, Mladá, Benátecká Vrutice, Boží Dar,(Rakouský tábor, Balonka)

Chcete vědět o Milovicích víc? Chybí zde nějaká podstatná informace? Nebojte se napsat na níže uvedený e-mail.

 
Stránky jsou zaměřeny na současné místní dění, a na některé aktuální informace. Přispívat a podílet se můžete i Vy, a to fotkami a také články na různá témata a z různých akcí v Milovicích i okolí. Na stránkách naleznete i množství informací z jiných webových stránek.
 
Pokud chcete přidat svůj odkaz nebo podpořit tyto stránky finančně, případně vytvořit reklamu na svůj podnik nebo provozovnu,  kontaktujte mne.
Pište na adresu: milovky@email.cz
 

9961

 

BlueBoard.cz

 

mapy-cz.jpg

 

nymbursky-denik.jpg