Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedm kilometrů chybí ke spojení tratě Milovice – Vlkava

13. 3. 2011

Trať z Lysé nad Labem do Milovic vznikla v roce 1921 jako vlečka do vojenského prostoru. V roce 1923 již sloužila i veřejnosti. Tratě využívala naše veřejnost i okupační vojska. Sovětská armáda v sedmdesátých letech zřídila pravidelný spoj mezi Milovicemi a Moskvou. Po odchodu vojsk se část Milovic postavená armádami začala rekonstruovat a do opravených domů se začal stěhovat velký počet obyvatel. Ten se zvýšil od roku 2001 z 4493 obyvatel na  současných 9641 obyvatel. V roce 2009 byla dokončena modernizace tratě Lysá nad Labem – Milovice. Trať byla elektrizovaná a stala se konečnou stanicí na trase Praha Masarykovo nádraží – Milovice. Po této trase se pohybují nové pohodlné vlakové soupravy City Elefant.

elefant.jpg

 

Milovice, stejně jako jiná města, mají své městské části. Jedna z nich - Boží Dar, je oddělena od města letištěm. Do centra Milovic je to z Božího Daru několik kilometrů. V podstatě je tato část odtržena od města téměř bez spojení. Na Božím Daru přiléhajícímu k letišti se nachází velké množství neopravených domů po sovětské armádě. Několik domů bylo opraveno a jejich obyvatelé se obtížně dostávají do Milovic. V chátrajících domech na Božím Daru se hraje Paintball a výcvik si zde provádí mnoho různých bezpečnostních složek. Na tomto území v minulosti dokonce probíhala největší Paintbalová akce na území České republiky. Je škoda, že Boží Dar se nevyvíjí jako jiné městské části Milovic. Tato městská část chátrá a nikdo neví, jak naložit s tak velkým prostorem. V současné době se v této části města zřítilo i několik střech domů. Budovy na Božím Daru jsou volně přístupné, nezabezpečené a jejich zabezpečení není v podstatě reálné. V okolí všech domů i v domech samotných se hromadí velké množství odpadu a mezi tímto odpadem se nalézají nezajištěné kanály a propadlé sklepy.

bozi-dar--941-.jpg

 

Řešením pro odloučenou městskou část Milovic - Boží Dar je stavba železnice. Město by mělo dle mého názoru do nového územního plánu zahrnout i projekt, který by do budoucna počítal se stavbou trati a stanice Milovice Boží Dar. Nová železniční trať by přispěla k rozvoji zapomenuté městské části, kde bydlí několik desítek obyvatel. Kdysi jich na tomto místě žilo několik tisíc. Zastupitelé města Milovic by měli usilovat o stavbu železnice a jednat s Českými drahami, Správou železniční dopravní cesty, orgány středočeského kraje a dalšími subjekty. Pokud bude železniční trať procházet Božím Darem dříve, než dojde k jeho osídlení, potom by mohly být přizpůsobeny i projekty v okolí železniční stavby. Boží Dar by byl pro investory mnohem atraktivnější lokalitou, než je tomu dnes, kdy o tento prostor bez spojení není prakticky zájem.

V minulosti byl vybudován projekt, který nese název 5. koridor. Jednalo se o železniční spojení Praha-Liberec. Součástí tohoto koridoru měla být i nová budovaná železniční spojka Lysá nad Labem - Milovice – Vlkava. Počítalo se i se zastávkou Milovice Boží Dar. Jde o několik kilometrů železnice trati.

milovice-vlkava.jpg

 

Rozvoj městské části Milovic, Boží Dar nepůjde bez stavby železnice, která zajistí dopravní obslužnost tohoto místa. Do té doby bude Boží Dar pouze chátrat a na místě vznikne jedna velká skládka odpadu.

bozi-dar--96-.jpg

Byl použit materiál z časopisu z magazínu Českých drah ČD pro Vás,  ročník 2006

 

-JB-

 

 

BlueBoard.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lysá nad Labem

(Luboš Holub, 3. 11. 2016 20:41)

pomohlo by to konečně by se prodloužila trat z Lysé n.L do Ml.Boleslavi
a zrychlilo by to spojení z Lysou protože je nesmyslné jezdit přes Nymburk.

Také Českolipsku by to prospělo

(Jaroslav Kokeš, 1. 3. 2015 14:51)

Železniční spojka Lysá nad Labem -Milovice - Vlkava by řešila také dopravní situaci České Lípy, Šluknovského výběžku, rekreační oblasti Hamr a Máchovo jezero. Po nejbližších volbách by se to mělo intenzivně připomínat novým zastupitelům na Liberecku a Mladoboleslavsku.

Znáte?

(Eliška, 12. 4. 2013 12:29)

Aloha. Právě koluje mezi lidma novinka z oblasti online výdělků, velice snadná na pochopení :-) Vydělávám si takto už od půlky ledna a jsem tím fascinována.. Nad poměry si díky tomu sice nežiju, ale dokud můžu, tak jsem vděčná za každé přilepšení!! A tohle všechno znám z Nadhled.Web2001.cz