Jdi na obsah Jdi na menu
 


Votvírák 2014 očima návštěvníka

16. 6. 2014

 

  img_20140613_191608.jpg

Každý rok od jeho vzniku se pravidelně účastním festivalu Votvírák. Nechci hodnotit tento festival ve srovnání s jinýmji festivaly, nechci hodnotit ani výkon kapel nebo jednotlivců,  kteří vystoupili. Co se týče vystupujících, je vše v naprostém pořádku. Vždy si to užívám. Jsem účastník festivalu, který si udělá volno, aby dva dny strávil v davu lidí poslechem hudby.Ve volných chvílích bych si pak došel na jídlo, na pivo, na kafe a na záchod. Každý rok korzuju společně s kamarády od stage ke stagi. Co se mění na Votvíráku, je většinou rozložení areálu, stánky se sortimentem nebo značka piva. Pokaždé když přijdu, sleduji jaký je servis, jak se ostatní starají o chod všeho důležitého na Votvírku. Pro nás návštěvníky je to důležité.
 
Letošní festival Votvírák byl z mého pohledu a dle mého názoru méně zajištěný než obvykle. Stánky s jídlem byly rozmístěny zřejmě bez rozmyslu. Někde byl stánek s jídlem jeden vedle druhého, jinde nabízeli jen pití. To se týká Staropramen stage. Míst, kde bych si jako návštěvník trochu odpočinul bylo také méně než obvykle a navíc na místech, kde nic neuslyšíte ani nic neuvidíte. Sezení, ve stanech Staropramenu, někde bylo a jinde ne.  Tam, kde bylo, tak stoly přetékaly zbytky jídla a odpadky všeho druhu a pod stoly to nebylo jiné. Točit pivo zvládala obsluha solidně, ale nikoho nenapadlo, aby vyčlenil člověka, který by sem tam obešel stoly a odklidil  z nich nepořádek.  
 
 img_20140613_201758.jpg
 
Vždy mě rozesměje, když píšou „čistý festival“ a ukazují různé certifikáty na sesbíraných hordy tisíc kelímků. V podstatě kelímky jsou to nejjednodušší, co se dá uklízet. Je fajn, že se sbírají. Nejhorší však jsou plastové a papírové misky se zbytky zbytky jídla. Jako čistý festival si nepřesdstavuji stále dokola opakující se problém se záchody.
Letos bylo zřejmě méně tzv „toitoiek“a stojky pro muže byly stále přeplněné močí, která přetékala do jejich těsné blízkosti, a to tak, že jste okolo nich čvachtali. Kdo měl na obutí jen žabky, tak ke stojkám radši ani nešel a močil v okolí vozidel stojících u VIP zóny. Umýt si ruce někde v okolí wc bylo nemožné. Musím napsat, že kdo to měl vychytané, věděl, že wc se vyváží nejvíce na straně u Očko Hip Hop Stage. Bylo to zřejmě proto, že tam bylo možné nejlépe projet vozidlem údržby. Jeden z účastníků vyřkl větu, která byla v tomto ohledu výstižná:“ Modlím se, abych tady nemusel na velkou.“ Líto mi je vždy žen, které do budky prostě musí.
 
 img_20140613_191514.jpg
 
Stánky, kde se prodávalo jídlo, byly většinou s frontami a toto nepřisuzuji tomu, že byl velký počet lidí, ale samotnou organizací prodávajících. Někdy stánkaři nabízeli zbytečně mnoho druhů všeho možného a tím se zdržel samotný výdej jídla, jelikož každý chtěl něco jiného. Také někteří prodávající zřejmě nepočítali s tím, že se bude na Votvíráku jíst ve velkém, jiní skladovali jídlo a dopředu si nic nepřipravovali, aby neměli ztráty. Tak mi to připadalo z pohledu hosta a sdělil mi toto dokonce jeden prodávající muž. To že má festival vyprodáno bylo jasné po prvním dni festivalu, a tak si myslím, že na druhý den, ti co zásobovali, prodávali a organizovali se mohli přizpůsobit.
 
Ještě bych rád napsal o cestě z Votvíráku k milovickému nádraží. To je vždy problém a v nočních hodinách je od letiště k silnici po cestě všude tma, okolí cesty je zarostlé a brání tak i světlu z okolí. Vím, že festival je jednou ročně, ale provést jednou ročně prořez okolních křovisek by zřejmě nebylo finančně tak náročné.
 
Abych jen neláteřil a nekritizoval. Atmosféra na festivalu byla výborná. Sestavení playlistu bylo famózní a organizátory pečlivě propracované. Kapely byly vynikající a bylo vidět, že jsou všichni účinkující nadšení z ohromné návštěvnosti. Co bych pochválil je záchranná služba, kterou jsem viděl několikrát zasahovat. Dokonce chování účastníků festivalu bylo vynikající a bezkonfliktní. Také se pilo, většinou s mírou, množství povalujích se opilců bylo velmi malé. Policie ČR a Městská policie Milovice odvedla velký kus práce. Bylo je vidět v okolí Votvíráku na každém kroku i v nočních Milovicích, když jste se vraceli nad ránem domů.  
 
Někde na Facebooku jsem četl, že Votvírák je v Milovicích zřejmě naposledy a celý se přemístí do Hradce Králové na letiště. Tato zpráva se šířila také mezi lidmi přímo na festivalu, mě ani mé kamarády, fanoušky Votvíráku nepotěšila.
 
Tento článek by měl upozornit organizaci festivalu na mírné nedostatky, které organizátoři nevidí, které vidí návštěvník. Těším se na další Votvírák a doufejme, že bude zase v Milovicích.
 
-JB-
 
Na jednání zastupitelstva dne 16. 6. 2014 starosta Milovic popřel fámu o přemístění festivalu kamkoliv jinam. Votvírák zůstává v Milovicích i příští rok.