Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petice - Železniční stanice Praha-Rajská zahrada

20. 7. 2010

Petice

Dle čl.18 Listiny základních práv a svobod a zákona č.85/1990 Sb. O právu petičním

Adresát Petice:     Magistrát hl. m. Praha, Mariánské nám. 2, PSČ: 110 01  Praha 1 

My níže podepsaní občané České republiky, prostřednictvím této petice žádáme vybudování železniční stanice Praha-Rajská zahrada na území místní části Praha 14.

Důvody zřízení této železniční stanice:

Železniční stanice Praha-Rajská zahrada na okraji Prahy by byla nejblíže položenou stanici od stanice metra Rajská zahrada a šlo by o kvalitní vazbu mezi metrem a železnicí. Při příjezdu do Prahy ze směru Kolín, Lysá nad Labem (linky S2, S20) a také Mladá Boleslav (linka S3) by se vytvořil významný přestupní uzel, a to železničních spojů začleněných do pražského integrovaného systému linek S2, S20 a S3 . V městské části Praha 14, ve které by železniční stanice byla zřízena, žije přes čtyřicet tisíc obyvatel a dalších tisíce obyvatel do těchto míst dojíždí za zaměstnáním.

V roce 2002, kdy v Praze byly rozsáhlé povodně, a pražské metro bylo zatopeno, byla významnou součástí integrované dopravy právě železniční doprava. Následně kvůli komplikacím s cestováním do centra Prahy zastupitelé Prahy 14 projednávali vznik železniční stanice, jelikož by se jednalo zřejmě o nejrychlejší a nejméně komplikovanou cestu z okrajové části Prahy do jejího centra a zpět.

 V roce 2005 byla v Listech Prahy 14 zveřejněna architektonická studie vypracovaná Ing. arch. Patrikem Kotasem. Na stavbě se tehdy měl podílet rozsáhlý kolektiv, jehož členy byli zástupci radnice Prahy 14, pracovníci Magistrátu hlavního města Prahy (odbor městského investora, sekce útvaru rozvoje HMP), Atelieru designu a architektury (Ing. arch. Kotas a kol.), organizátor pražské integrované dopravy ROPID, Správa železniční dopravní cesty, České dráhy, SUDOP, Metroprojekt, DP hl.m. Prahy, TSK a další odborníci. Zájem o tuto stavbu ze strany občanů je veliký což dokládá i tato petice. Realizace projektu nebyla dosud zahájena.

Petici sestavil dne 7. Července 2010:  Jan Bukovský Komenského 580, Milovice PSČ 28924

 Petice v PDF: ZDE

Podpisový arch k petici v PDF: ZDE