Jdi na obsah Jdi na menu
 


O bydlení v Milovich aneb jak to začalo

21. 4. 2008

V roce 2002 jsem se přestěhoval z Chrudimi do Prahy na ubytovnu. V Praze jsem našel práci, ale bydlení na ubytovně nebylo to pravé. Ze začátku mi to vůbec nevadilo, ubytovna byla jen pro mé kolegy ze zaměstnání, a tak jsme si po směně měli co říct. Nebyl problém spolu vyrazit někam do hospůdky, na diskotéku, do bazénu atd.Toto vše jde pokud jste svobodní...

 

 

Obrazek

 

 

Poté, co jsem si našel přítelkyni, nám schůzky na ubytovně nestačily. Zatoužili jsme po bytě. 
V zaměstnání jsem si po roce zažádal o byt v Praze.

 

Mezitím  jsme s přítelkyní zjišťovali pro a proti, jestli hypotéka nebo zatím nájemní byt. Po čase jsme se plně rozhodli, že si zkusíme vyřídit hypotéku. Je to určitě výhodnější než nájem a dokonce i byt od zaměstnavatele. Rozhodli jsme se zkusit hypotéku.

 

V Praze na Černém Mostě jsme zjistili u jisté realitní kanceláře, že nabízejí byty v Milovicích. Hned jsem zjišťoval společně s přítelkyní vše o městečku Milovice. Absolvovali jsme několik výletů do Milovic. Zajímalo nás úplně vše, zda je tu pošta, obchody a jaké je spojení do Prahy. Bylo to fajn, vše nám vyhovovalo. Navíc jsem od malička dojížděl do škol a pak i za prací. Přítelkyně nikdy nedojížděla, ale představa vlastního bydlení, ta je určitě super.

 

Hypotéka

 

Zjišťovali jsme vhodné peněžní ústavy, kde bychom o hypotéku zažádali. Docela to trvalo a výběr byl opravdu pečlivý. Záleželo na přístupu zaměstnanců banky. Vybrali jsme si tu banku, kde se k nám chovali nejlépe, což znamená , že byli příjemní, trpěliví, nespěchali na nás a opravdu se snažili nám vyjít vstříc a vše pečlivě vysvětlit.

 

Měli jsme štěstí, že jsme narazili na výbornou bankovní poradkyni. Ta se nám věnovala tak, že se
s námi nechala o obědové pauze zamknout v bance a celou dobu jsme spekulovali, jaký druh úvěru si zvolíme. Paní poradkyně byla velmi obětavá a vstřícná. Můžu jen poradit, pokud již od samého začátku (při pozdravu) vám bylo takříkajíc odseknuto a necítíte se dobře při hovoru s bankovním poradcem, posbírejte jen základní informace a pryč z této banky. V některých bankách na vás mohou být zase příjemní, ale již od prvopočátku vám naznačují, že nejste ti, pro které je jejich hypotéka vhodná. To se nám také stalo a to banka neměla pomalu ani zjištěno, jak se jmenujeme, prostě nás jen odhadli. Vypadali jsme asi moc mladě. Na výběru opravdu záleží, nepodceňujte situaci a rozhodujte velmi obezřetně. Na každé pobočce banky vám mohou říct něco jiného a chovat se jinak.

 

Když si vyřizujete hypotéku ve dvou, nemusíte být manželé, stačí druh a družka (přítel a přítelkyně). Někdy máte již nějaké úspory a nemusíte si brát celou hypotéku, ale můžete část bydlení platit z úspor nebo například ze stavebního spoření. Záleží, jaké varianty vám poradí váš bankovní poradce.

 

Některé realitní kanceláře mají přímo i bankovní poradce, kteří s vámi hypotéku dojednají. Pokud si ale chcete sjednat hypotéku dle svého gusta, potom je dobré se zeptat v realitní kanceláři, zda je toto možné. Je dobré to vědět, aby vám dali potřebné podklady k hypotéce pro banku. Věřte, že někteří agenti realitních kanceláří jsou velmi překvapeni, že jste si hypotéku vyřizovali někde jinde, než právě u nich. Navíc realitní kanceláře mohou mít provizi, když vás pošlou ke svému poradci. To můžou mít, ale i od vašeho poradce, což většinou nevědí. Vyřizování hypotéky není tak jednoduché, ale není ani příliš složité. Dá se to zvládnout. Hlavně ta představa, že už bydlíte ve svém bytě. To je to, co vás drží.

 

Když si kupujete byt v Milovicích, jedná se buď o dům v rekonstrukci, nebo úplně nový dům. Je proto dobré mít vyřízenou hypotéku co nejdřív, neboť tím dřív se můžete podílet na stavebních úpravách v bytě. Samozřejmě nepřímo. Domluvíte se, jaké úpravy v bytě chcete přímo se stavbyvedoucím. Nemusíte mít standardní byt. Pokud se ještě staví, dá se vše většinou dohodnout, zda chcete vanu a jakou, nebo sprchový kout, samostatnou toaletu, nebo toaletu v koupelně. Také jak chcete zásuvky v bytě, kde bude stát kuchyňská linka a kde k ní budou vývody na vodu a elektřinu, atd. Je toho dost, co můžete ovlivnit, pokud se ještě staví. My jsme si nechali upravit spoustu maličkostí, které mohu jen doporučit. Zásuvky, kterých se dělá v bytě méně, a zejména anténní přípojku a telefonní přípojku je dobré nechat nainstalovat více, než jak to předpokládá projekt. Uvažujte o tom, co v kterém pokoji bude a myslete na to, že jeho funkce se za čas může změnit. Z ložnice může být později například obývací nebo dětský pokoj. Pokud jsou v bytě sádrokartonové zdi, lze jejich umístění změnit, pokud ještě nejsou hotové. My jsme se rozhodli si chodbu jsme nechat rozšířit na úkor místa v jednom pokoji (asi o 30 cm) a teď máme v předsíni vestavěnou skříň. Jsou ale stavby, kde toho moc neupravíte, máte-li všude kolem nosné zdi, do kterých se nedá příliš zasahovat.

 

Ještě se vrátím k hypotéce a realitní kanceláři. Pokud chcete, aby celé vyřizování probíhalo tak, jak má, zakládejte si veškeré dokumenty a potvrzení za platby. Dále si opravdu čtěte, co podepisujete. Toto je velice důležité při pozdějších reklamacích. Důležité je, aby ve smlouvě byly zaneseny sankce pro případ zpoždění kolaudace. Mohlo by se stát, že se budete chtít v říjnu stěhovat a byt bude dokončen až například v dubnu. To je docela průšvih.  

 

Až si budete přebírat byt, nezapomeňte si vše změřit a vyzkoušet. Dle zákona jsou určité tolerance
v podlahové ploše bytu. Později byste mohli zjistit, že máte byt o několik metrů čtverečních menší. Někdy se stane, že se nedovírají dveře nebo je pod nimi velká škvíra, občas se špatně zavírají okna a pozor také na netěsnosti pod parapety oken a balkónových dveří. Po čase ale můžete najít i další možné závady, např. co se týče uložení vany, nebo spodní části sprchového koutu. To se pozná zejména tak, že vám začnou spáry kolem dlaždiček různě praskat. Vodní baterie nemusí být kvalitní a protékají. Nebo linoleum počmárané fixem, který nejde ničím dolů. Totéž se týká plovoucí podlahy, škrábance a rýhy jsou dost časté. To je jen něco málo k velmi častým závadám.

 

Poté, co vše dobře dopadne a dům je po kolaudaci, vy se konečně nastěhujete, začíná další kolo úřadování. Pokud budete bydlet jako my ve zrekonstruovaném panelovém domě, tak prodejem druhého bytu v domě vzniká ze zákona společenství vlastníků jednotek. Měsíc poté je nutno svolat ustavující shromáždění vlastníků. Toto zařizuje původní vlastník budovy (investor). Na tomto shromáždění bývá zvolen pověřený vlastník, což obvykle bývá opět investor, který se do zvolení řádného výboru jako statutárního orgánu stará o záležitosti společenství. Ve chvíli, kdy je dům zkolaudovaný, je třeba svolat další shromáždění, na kterém je zvolen z vlastníků jednotek minimálně tří členný výbor, který od pověřeného vlastníka převezme veškerou dokumentaci týkající se domu a společenství. Tento výbor se nadále stará o záležitosti společenství: především svolává shromáždění vlastníků, navrhuje výše záloh, které musí shromáždění schválit, vyhlašuje a koná výběrové řízení na poskytovatele služeb (úklid, pojištění domu, dodavatele na měřáky tepla a další) a plní všechny ostatní zákonné povinnosti, kterých není málo. Shromáždění je důležité se účastnit.

 

Jinak v našem domě se našel šikovný soused, který založil fórum s názvem našeho budoucího bydliště, a díky tomu jsme se sešli ještě před kolaudací, abychom se alespoň trochu poznali.

 

Když už jsem v těch úřadech tak si vše rozvrhněte, abyste nemuseli na některé několikrát. Šetřete čas. My jsme s občanským průkazem počkali až po svatebním obřadu a nastěhování do Milovic.

 

Stěhováním se toho dost mění, a to zejména pokud si přehlašujete trvalé bydliště: údaje v občanském průkazu (úřad v Milovicích-trvalý pobyt a sňatek), v řidičském průkazu a registru řidičů (v Lysé nad Labem), je třeba přehlásit vozidlo, odevzdat zde staré registrační značky (Lysá nad Labem), pokud máte zbrojní průkaz, tak musíte na policii do Nymburka. Některé zdravotní pojišťovny chtějí také přehlášení trvalého bydliště. A o živnosti ani nemluvím, na tu nezapomeňte.

 

Jinak co se ještě týče trvalého pobytu, který si chcete zařídit v Milovicích: Když půjdete na zdejší úřad, nezapomeňte si vzít mimo občanského průkazu, kupní smlouvu na byt orazítkovanou z katastru nemovitostí a kopii kolaudačního rozhodnutí (nemusí být ověřená). Nebo stačí, pokud máte list vlastnictví, ve kterém musí být uvedeno vaše jméno a že se jedná o byt, ne o rozestavěnou bytovou jednotku a samozřejmě občanský průkaz.

 

Další úřadování se týká vaší pošty, při přehlášení trvalého pobytu toto nezapomeňte oznámit všem institucím, které Vám zasílají různá oznámení a výpisy. Také nezapomeňte na pojištění domácnosti a na daň z nemovitosti.

 

Základem je, aby na domě bylo číslo popisné, a vy jste byli uvedeni na zvoncích a schránce. Vím, je to úsměvné, ale toto píši ze zkušeností v našem domě. Uvedl jsem zde i některé informace o společenství vlastníků jednotek. Někteří lidé si myslí, že sebemenší věc, za ně řeší výbor (výkonný orgán společenství). Je to neznalost a zároveň lenost některých lidí, protože tím, že se přestěhovali, pro ně veškeré povinnosti rozhodně nekončí. Někdy je problém nalepit si na schránku jmenovku jindy zaplatit elektřinu nebo služby spojené s údržbou domu.

 

Pozor na sousedské vztahy, někdy to není úplně až tak jednoduché.

 

Rušné Milovice jsou město s nejnižším věkovým průměrem v České republice. Stěhují se sem velmi mladé páry a je zde mnoho malých dětí. Bude ještě dlouho trvat, než se stále rozrůstající město usadí a zklidní zestárnutím jeho obyvatel.

 

-JB-

 

 

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Odpověď Karel Svobooda

(Jan, 9. 12. 2011 20:35)

Odpovědi na vaše otázky.
1- Milovice jsou vhodné pro rodiny s dětmi
2- Základních škol je tu málo, ale jedna velká se příští rok bude opravovat. Myslím si že školy jsou na dobré úrovni.
3-V Milovicích jsou tenisové kurty, posilovny, jsou tady tělocvičny, které se dají pronajmout na volejbal nebo jiný sport. Provozuje se zde Zumba, Aerobik,Karate v Milovicích jsou týmy futsalu, nohejbalu, ve městě se hraje fotbal, pokud běháte v okolí je dostatek míst kam můžete vyběhnout.
4- Lokalitu si musíte prohlédnout sám, aby jste nalezl to co hledáte.Nevím zda hledáte klid nebo zda chcete být v centru dění, zda se vvám líbí bydlet u lesa nebo v sídlišti poblíž obchodů, nebo budete dojíždět a chcete být nablízku vlaku....
5- Byty po vojácích v každém domě pomalu dělala jiná firma a tudíž neleze posoudit, které byty jsou opravené lépe. Já bydlím Komenského 580, a v našem domě jsou byty opraveny dobře. Jsem spokojený a bydlí se mi zde velmi dobře.
6- Když jsem se stěhoval do Milovic tak zde byla na hlavní ulici Armádní zančka, že pokud najdete podezřelý předmět, volejte pyrotechnika. Tato značka již zmizela. Je možné že se tady něco někde najde, ale pravděpodobnost je malá, místa prohledávala armáda i velké množství nadšenců co si mysleli, že najdou třeba sklad se zbraněmi nebo jiný poklad. Moc rád chodíme s manželkou na procházky po Milovicích i okolí a líbí se nám zde. Navíc poblíž jsou lesy kam se dá zajít. Zámecký park Loučeň je nedaleko, v Lysé zámecký park, kousek je malá zoo Chleby. Je to tady fajn.
7- V Milovicích je bezpečno a většina místních Rómů, kteří zde bydlí, zde pracuje a nikdy jsem s nimi nepřišel do konfliktu. Pokud se ptáte zda zde bydlí ano bydlí, asi jako v každém městě v České republice.
8- S povodněmi se tady asi nesetkáte, neteče tady žádný veletok. Teče zde říčka Mlynařice (v jistém úseku je dost špinavá), ale u této říčky se moc nestaví.

Milovice se stále vyvíjí pořád se zde staví. Pokud hledáte bydlení, zkuste se přijet do Milovic podívat. Pokud budete dojíždět do Prahy za prací zkuste to jak to funguje a přijeďte z Prahy vlakem. Projděte se zde, jak píšete bude to vaše vlastní zkušenost, která je k nezaplacení. Já to tak udělal. Pokud chcete slyšet dojmy cizích lidí, kteří zde bydlí mnoho let mohou i tyto informace být pro vás nepoužitelné. Každý máme rád něco jiného a máme i jiné pocity. Vlastní zkušenost je vlastní zkušenost.

CO NÁS ČEKÁ V MILOVICÍCH ?

(Karel Svoboda, 3. 12. 2011 2:44)

Tak to je otázka. Potřebovali bychom poradit. Jsme mladá rodina a máme dvě děti. Oba pracujeme v Praze a chtěli bychom se přestěhovat do Milovic, ale trápí nás tyto otázky:
1. Jsou vůbec Milovice vhodné pro rodiny s dětmi.
2. Jak je to se vzděláním, kolik je v Milovicích základních škol a jsou vůbec dobré.
3. Co kulturní a sportovní vyžití.
4. Jaká je v Milovicích nejlepší lokalita pro bydlení.
5. Jak se bydlí v opravených bytech po sovětských vojácích, jsou vůbec dobře opravené.
6. Co okolí, dá se vůbec chodit někam na procházky a nehrozí v lesích výbuch, vždyť se jedná o bývalé vojenské prostory a všichni víme, jací byli občané sovětského svazu.
7. Jak to vypadá s bezpečnosti v Milovicich, víme, že se přímo ve městě nachází MP a policie ČR, ale přesto je ve městě bezpečno, máme obavy o občany tzv. RÓMY
8. Je v Milovicích bezpečno s hlediska povodní i co se týče okolí.

Pro někoho jsou to stupidní otázky. Možná si někdo řekne, proč se nepodívají na internet, tam to všechno najdou. My dáváme přednost skušenosti. Jsou lidé, kteří bydlí v Milovicích delší dobu a vlastní zkušenost je vlastní zkušenost, ta se nedá zaplatit.
Předem děkujeme těm, kteří nám ochotně na tyto výše uvedené otázky odpoví.
Přejeme Všem krásné a slunné dny.

Paráda

(Alfred, 25. 5. 2009 20:05)

Musím říct že tento článek s emi velice líbí :)