Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na nástupišti v Horních Počernicích se pracovalo i ve svátek

29. 10. 2011

 

Optimalizace trati Lysá nad Labem - Praha-Vysočany, 1. stavba

 

 

stavba-nastupiste-v-hornich-pocernicich.jpg

Na novém nástupišti Českých drah pro cestující v Praze Horních Počernicích se pracovalo i ve státní svátek. Vládl zde velmi čilý ruch. Ostrovní nástupiště, jehož součástí bude podchod s výtahem pro bezbariérový přístup, ocení zejména invalidé, starší lidé a maminky s kočárky. Nástup do vlaku by měl být v úrovni nástupiště mnohem jednodušší než nyní. Délka celého nástupiště bude 200m. Datum ukončení projektu Stavba 1 by měl být 31.1.2012.
Optimalizace trati Lysá nad Labem - Praha-Vysočany, 2. stavba

 

celakovice-nadrazi.jpg

Další etapou projektu je Stavba 2, kde se počítá s narovnáním tratě od Prahy před Čelákovicemi. V samotné železniční stanici Čelákovice má být dobudován podchod s výtahem na nové ostrovní nástupiště. Nový podchod by měl vést ze stanice pod celým nádražím na druhou stranu do ulice Kozovazská. Toto propojení je podobné jako ve stanici Lysá nad Labem, kde podchodem došlo ke spojení s městskou částí Litol. Součástí modernizace na trati je také železniční most přes Labe, který má projít rekonstrukcí a nově jej budou moci využít pěší a cyklisté.
Do projektu bohužel nebude zatím zahrnuta stavba zastávky Praha-Rajská zahrada na Černém Mostě. Ta by měla být vybudována v rámci samostatné investiční akce Hlavního města Prahy, Českých drah a.s. a Správy železniční dopravní cesty. Poloha kolejí a dalších objektů v blízkosti budoucí železniční zastávky Praha-Rajská zahrada je již navržena tak, že je do budoucna připravena k její stavbě. Mělo by dojít k propojení železniční stanice, stanice metra a také sídliště Kyje-Hutě a sídliště Černý Most.
Projekt financuje Evropská unie z Fondu soudržnosti a také jsou poskytovány finance z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury v rámci Operačního programu Doprava. Trať Lysá nad Labem – Praha-Vysočany bude mít jako první v regionu Praha nové moderní zabezpečení s informacemi na trati on-line. Toto umožní zrychlení dopravy na trati, kterou bude možné řídit dálkově.  

Zdroj: www.opd.cz www.praha14.zeleni.cz www.praha.eu

-JB-