Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Milovicích bude Městská Policie

18. 11. 2008

Osm tisíc lidí budou hlídat čtyři strážníci

Milovice - Zastupitelé schválili vyhlášku o městské policii. Ta by měla v Milovicích v počtu čtyř strážníků začít fungovat od začátku února.

Ilustrační foto.

 
Ilustrační foto.
Autor: DENÍK/Luboš Hájek

Milovice, část Benátecké Vrutice, Mladá a Boží Dar. To jsou lokality, dohromady čítající kolem osmi tisíc lidí, které budou mít od února za úkol pohlídat zatím pouze čtyři strážníci nově vzniklé městské policie v Milovicích. Město se přitom potýká na mnoha místech s vandalismem. Podle mnohých je tento počet strážců městského pořádku žalostně nízký.

V budoucnu by prý mělo být strážníků o poznání více, navíc by měli mít k dispozici i kamerový systém s monitorovacím střediskem. To však stojí nemalé peníze, takže zatím se musí město spokojit s tím, co obecní kasa unese.

Podle místostarostky Miroslavy Dlouhé vyjde ročně provoz městské policie na téměř tři miliony korun. „Pokud bychom pořídili kamerový systém, navýšily by se náklady několikanásobně,“ vysvětlila Dlouhá postupné kroky v řešení bezpečnosti města s tím, že radnice počítá s dalším nabíráním nových strážníků.

Jejich výběr však bude složitý. „Potřebovali bychom lidi, kteří jsou už z terénu, protože noví by se museli zaučit kvůli získání certifikátu, který vydává krajský úřad,“ sdělila Dlouhá s tím, že noví strážníci musí mít certifikát nejpozději do půl roku od nástupu do funkce.

Od začátku ledna 2009 má vyjít v platnost nový zákon o městských policiích. Z řad obyvatel přítomných jednání zastupitelů vzešel dotaz, jak bude město řešit přijímání strážníků a jejich kvalifikovanost. „Při tvorbě vyhlášky jsem čerpala z novějších vyhlášek, které byly schváleny v letošním roce. Bude platná i nadále ve znění pozdějších předpisů,“ vysvětlila místostarostka.

Nymburský deník.