Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se bydlí v Milovicích

13. 5. 2014

 

Bydlení v Milovicích.

 

Radnice v Milovicích

          O bydlení v Milovicích se toho dá napsat mnoho, dá se natočit i mnoho reportáží. Záleží však na tom, zda jsou tyto reportáže objektivní. Vypovídající objektivní hodnotu má reportáž, která je napsána přímo obyvatelem trvale žijícím v tomto městě.
         
Osm let bydlení v Milovicích je dost dlouhá doba na to, abych jako autor článku mohl toto město hodnotit. Začněme byty a domy. Město se vyvíjí zejména v oblasti bydlení, kdy počet obyvatel v roce 2001 činil 4212 obyvatel. V roce 2013 překročilo město hranici 10 tisíc trvale žijích obyvatel. Ve městě si můžete vybrat z různých kategorií velikostí bytů či domů. Domy po ruských důstojnících v části města Mladá jsou z velké části opravené soukromými firmami. Většina z opravených bytů je o dispozici 2+1 a obyvatelé, kteří zde založili rodinu a město si oblíbili, vyhledávají větší byty nebo domy v této lokalitě. Poptávka po větších bytech a domech stoupla natolik, že stavební ruch zde prakticky neutichá.
 
Řadové domy v Milovicích  Dům Relax
 
         
Milovice se neustále vyvíjejí, během pár let zde proběhla výstavba dvou supermarketů Tesco a Penny Market. Pobočku si ve městě zřídili Česká spořitelna a Komerční banka. Budova městského úřadu se z rodinného domku z ulice 5. května přesunula do nové moderní budovy radnice na náměstí 30. června.
 
Dále pokračuje dostavba milovické základní školy Juventa v ulici Komenského. Tato škola je jednou z nejmodernějších základních škol v České republice. Mateřských škol je v Milovicích několik - nově vzniklá mateřská škola se jmenuje Kostička, největší školkou je však mateřská škola Sluníčko, která se řadí mezi největší mateřské školy v České republice, dále je zde mateřská škola U Broučků a mateřská škola U dvou veverek. V Milovicích najdete ale také soukromá zařízení pro malé děti jako je Milischool, nebo Pidilidi. Rodinné centrum Milovice nabízí pestrou nabídku kroužků, kurzů, přednášek a cvičení nejen pro maminky a jejich miminka, ale také pro předškoláky, školáky a ostatní členy rodiny, jak hlásá titulek na jejich stránkách.

  MŠ Sluníčko Milovice

         
Chloubou Milovic se stalo Mirakulum v ulici Topolová, kde společně s tankodromem vznikl zábavní park pro děti. Tento zábavní park má velikost 10 hektarů, navštěvují jej mateřské školky z celé republiky a zájem o něj stále stoupá. Najít v něm můžete lanové centrum, bludiště, minizoo, obří houpačky, hrad, trampolíny, pískoviště, tvůrčí dílničky nebo například amfiteátr, kde se odehrávají divadelní či hudební představení. V Mirákulu si můžete najít i plácky pro rodinné grilování.
 
Hrad v Mirakulu   Mirakulum hrad
 
K Mirakulu přiléhá tankodrom o velikosti 42 hektrů, jehož vozový park čítá přes třicet kusů vojenské a offroadové techniky a vozidel. V okolí můžete nalézt také Pintbolová hřiště.
 
Takodrom v Milovicích 
 
 Milovice provází vojenská minulost. Vojáci zde byli již před první světovou válkou. Nachází se zde mezinárodní vojenský hřbitov, kde jsou pohřbeni vojáci různých národů.
O bezpečnost se v Milovicích stará Městská policie i Policie ČR. Městská policie vznikla ve městě v roce 2009 a strážníci se zde pracují ve směnách, takže se dovoláte pomoci v kteroukoliv denní či noční dobu.
 
mp-milovice-znak.jpg  MP Milovice
         
V Milovicích můžete vyrazit do přírody, která je tak říkajíc „za humny“. Postupně dochází ke kultivaci lesoparků. Pokud se chcete projet na kole, pak přímo od vlakového nádraží z Milovic vede cyklotrasa do Čelákovic a také pěší turisté mohou od tohoto nádraží vyšlápnout směrem na zámek Loučeň nebo na zříceninu hradu Dražice.
 
City Elefant
         
Milovice jsou také známy hudebním festivalem Votvírák, který otvírá každoročně sezónu hudebních festivalů v Čechách. Tento festival se koná na místním letišti. Podniků, které jsou zde otevřeny non-stop zde mnoho nenajdete, proto je zde v nočních hodinách  klid.  Mnoho obyvatel dojíždí za prací stále do Prahy. V pracovní dny jezdí každou půlhodinu z opraveného vlakového nádraží vlak City Elefant do centra Prahy, přičemž každý druhý spoj je přímý, bez nutnosti přestupu.
         
Hodnotím Milovice jako jedno z těch lepších měst, kde stojí za to žít. 
 
-JB-