Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čertí den v Milovicích 2014

10. 12. 2014

 

Satanášovi pomocníci  Čertice

Jako malá jsem se čerta, ale i Mikuláše, bála a vydrželo mi to hodně dlouho. Přesto dnes na tyto chvíle velice ráda vzpomínám. Vzhledem k tomu, že tyto vzpomínky chci dopřát i naší dceři, a nepopírám, že ráda využiji i výchovného efektu této akce, netrpělivě jsem vyhlížela, kde se objeví informace, kdy se budou čerti prohánět ulicemi Milovic. Nakonec jsem se dočkala, informaci si přečetla na facebookových stránkách Čerti Milovice a 5.12.2014 jsme se v inkriminovanou hodinu vydali směrem k Milovické radnici.

 Čerti v davu

Čerty v Milovicích jsem již zažila v době před třemi a dvěma lety, proto jsem očekávala opravdový zážitek. Skutečnost však předčila mé očekávání. Namísto jednoho vozu se na místo dostavily vozy hned dva, každý z nich tažený dvěma koňmi – na jednom jela čertovská posádka a na druhé Mikuláši a andělé, kteří rozdávali sladkosti. Čerti patrně vyjeli přímo z pekla, neboť při jízdě ještě chrlili oheň. Jejich přítomnost před radnicí vyvolala zděšení nejen u malých dětí, ale i starších zlobivců. Ostatně nebylo se co divit, zalekl by se i leckterý dospělý. Urostlá postava, velké rohy, kožich, ocas, řetězy a pytel – nic nechybělo. Na čertech bylo vidět, že přesně vědí, koho mají strčit do pytle, a komu stačí jen domluvit a případně si ho označit mazancem na tvář. Také svatý doprovod plnil svoji roli skvěle.

Pekelník
Z toho večera jsme si domů všichni odnesli skvělý zážitek (i když dcerka si to zatím asi nemyslí, nicméně stačí zmínka o čertech a je z ní zlaté dítě). Všem, kteří ještě neměli to štěstí se akce zúčastnit, doporučuji, aby si příští rok určitě udělali čas. Jsem přesvědčená, že takhle krásný čertovský večer nemají široko daleko. Chtěla bych tímto poděkovat všem, kteří se na přípravě a realizaci této akce podíleli. Podle mých informací na tuto akci organizátoři nežádali žádnou dotaci a celou akci (s výjimkou bonbonů, které město poskytlo) hradili ze svých peněz, o to větší dík jim patří.
 
Kristýna Bukovská