Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rekonstrukce školy v ulici Komenského

23. 7. 2012

 

 

Areál školy propojovaly chodby, které jsou nyní zbourané. Na rekonstrukci se v pracovní dny pracuje až do večerních hodiin.  Objekt je o víkendech neprodyšně uzavřen a zabezpečen tak, jak nikdy předtím nebyl. Dovnitř se zkrátka nedostanete.

Ulice Komenského je ke škole průjezdná oběma směry. Jednosměrná ulice od oploceného parkoviště ke střední škole cestovního ruchu je tedy částečně obousměrná. Na místě, kde se dalo parkovat po pravé straně po směru bývalé jednosměrky, je nyní zákaz zastavení z důvodu průjezdu nákladních vozidel působících na stavbě.

Škola se bude rekonstruovat ve čtyřech etapách. Prezentaci naleznete: ZDE

skola-komenskeho-milovice-etapy.jpg

Obrázeky: 1. etapa 2. etapa 3. etapa 4. etapa

 

-JB-

Co psaly Finanční noviny:

Milovice do čtyř let opraví ruskou školu pro 1600 dětí

 
16.5.2012
Milovice (Nymbursko) - Milovická radnice začne s rekonstrukcí bývalé ruské základní školy v městské části Mladá. Po opravě a dostavbě nového pavilonu bude mít kapacitu až 1620 žáků. Projekt za 380 milionů korun, z nichž většinu uhradí stát, má vyřešit kapacitní nouzi škol ve městě. První školáky by zařízení mělo přivítat začátkem roku 2014, řekla dnes ČTK místostarostka Marcela Říhová.
"Rada města na konci dubna vybrala nejvýhodnější nabídku, dodavatelem stavby bude firma Strabag, práce by podle našeho harmonogramu měly začít letos v červnu," uvedla Říhová. Městu již podle ní podařilo získat státní dotaci 250 milionů korun. Na zbylou část zatím ještě čekáme, nicméně radnice se bude na investici podílet ze 7,5 procenta, upřesnila.
Město připravuje projekt již od roku 2006. V současné době v Milovicích žije přibližně 10.000 trvale hlášených lidí, až 3000 dalších osob zde ale podle vedení města přebývá bez ohlášení. Příliv hlavně mladých obyvatel, umožněný opravou sídlišť po rodinách ruských vojáků, snížil průměrný věk obyvatel města na v ČR rekordních 29 let a narostl počet dětí.
Jediná současná základní škola v Milovicích již svou kapacitou 1040 žáků nevyhovuje a 230 dětí tak musí dojíždět za výukou do okolních obcí. Vzhledem k územnímu plánu platnému do roku 2015 navíc dojde k nárůstu obyvatel až o 3000, uvedla Říhová. Město tak zvažuje stavební uzávěru v následujícím územním plánování.
Rekonstrukce objektu se má uskutečnit ve čtyřech etapách. Po první, končící v prosinci 2013, bude vstupní budova školy s kuchyní připravena pro 500 žáků prvního stupně. Vznikne také přilehlé parkoviště pro 80 aut. Následně přijde řada na výstavbu učeben pro druhý stupeň, opravě tělocvičny a rekonstrukci celého atletického areálu za školou. Novostavbou pavilonu E, kde bude knihovna, herny, hudební sál i sídlo vedení školy, má celá akce v červenci 2016 skončit. Konečná kapacita nového vzdělávacího zařízení bude 1620 žáků a nová vývařovna denně vyprodukuje 2450 jídel. Ty kromě dětem poslouží i domu s pečovatelskou službou a dalším příspěvkovým organizacím města, dodala Říhová.
Škola dětem sovětských vojáků sloužila od sedmdesátých let až do jejich odsunu v roce 1991. V majetku státu byla následně do roku 1996, od té doby ji vlastní město. Opuštěná panelová stavba, postupně zarůstající náletovými dřevinami, se v posledních dvou desetiletích stala útočištěm lidí žijících na okraji společnosti, ale i vzácných netopýrů.
Odkaz na článek naleznete: ZDE
Autor: ČTK
www.ctk.cz