Jdi na obsah Jdi na menu
 


Problém mateřských školek nejen v Milovicích

28. 4. 2008

Mateřské školky?

 

Celorepublikový problém s mateřskými školkami trápí mnoho rodin. V Milovicích byla před nedávnem postavena školka nová, a přesto to nestačí. Počet obyvatel stále roste a neoficiálně bydlí v Milovicích již kolem 12 000 lidí. Jeden z nejnižších věkových průměrů obyvatel v České republice signalizuje, že děti budou rychle přibývat. Některé rodiny po získání hypotéky na byt mohou po přestěhování do Milovic konečně plánovat své první dítě. Ti, kteří již první dítě mají, chtějí mít starosti za sebou a co nejdříve počít dítě další. Takové úvahy slýchám nejčastěji. Pryč jsou doby, kdy jsme se smáli, jak ve filmu „Básníci“ plánuje jedna z postav filmu, děti, dovolenou a pak samé „sociální pozitiva a jistoty“. Dnes taky plánujeme, ale už to není tak k smíchu. Chtěli bychom řešit situaci s potomkem, ale většinou, až po té co se narodí. Kdo vlastně řeší to, že není potřebný počet mateřských školek?Obrazek

Ministerstvo školství ukazuje na kraje a obce, protože se agendy školek před pár lety zbavilo přesunem zodpovědnosti na obce.  

Málokterá obec má peníze na to, aby postavila najednou několik mateřských školek. Byla období, kdy školky, které byly postaveny, postačovaly. Dokonce v devadesátých letech se tato zařízení rušila, nebyly totiž děti. Jenže v současné době nám jde o to jak řešit vzniklý problém.

Pokud dítě nemůžete umístit do mateřské školky, je třeba se starat o to, aby taková zařízení vznikla, a svou nespokojenost se stavem mateřských školek dát najevo na úřadech. Nestačí jen přihlížet, tím se nic se nespraví. Je třeba jednat. Je pravdou, že tento problém není jen v našem městě. Je rozsáhlý a  nejen naši zastupitelé města by měli přistupovat k tomuto tématu zodpovědněji a starat se o přicházející novou generaci. Ještě nedávno poslanci a ministři vymýšleli, jak vytvořit podmínky pro manžele, které uvažují o dítěti, ale nemůžou si jej dovolit kvůli špatné bytové politice. Dnes existují hypotéky a různé druhy půjček. Dostupných bytů začíná být dostatek, ovšem se školkami a vůbec školními zařízeními to tak růžové není.

Reportáže v televizi, články na internetu a v novinách zabývající se problémem mateřských školek, jako vyjádření nespokojenosti již nestačí.Je třeba jednat a zajímat se a to teď hned...

-JB-