Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy dne vítězství v Milovicích dne 5. května 2012

6. 5. 2012

Odkaz na fotogalerii z oslav KLIKNIOslavy dne vítězství v roce 1945.

 

Oslavy dne vítězství v roce 1945 byly již tradičně za velkého zájmu diváků i významných hostů. Dorazili z velvyslanectví Ruské federace Igor S. Plaksin, z Ukrajinské ambasády Viktor Levkivskyi, za Středočeský kraj radní pro školství Milan Němec (ČSSD), z Poslanecké sněmovny Miloslava Vostrá a Stanislav Grospič a z evropského parlamentu Jaromír Kohlíček (všichni KSČM). Byl přítomen i přímý účastník bojů u Dukly a Medzilaborců plk. dělostřelectva Vladimír Poláček a předseda Sdružení rodáků a přátel obce Benátecká Vrutice Luboš Macura. Akci moderoval krajský zastupitel Zdeněk Milata.
 

Program začal od desáté hodiny dnem "otevřených dveří" v dobovém táboře historické techniky a vojáků a účastníků květnového povstání. Oficiální ceremoniál začal ve dvě hodiny pochodem k památníku "Vítání", kde byly projevu hostů, vystoupení žáků a tančení mažoretek. Dobová čestná stráž s vlajkami lemovala přístup k památníku.
Miloslava Vostrá ve svém projevu vzpomněla historii i ve vztahu k názvu ulice, kde se oslavy konaly. Milan Němec se zaměřil na oblast mladých a vzdělávání. Igor S. Plaksin připomněl roli národů někdejšího Sovětského svazu na porážce fašismu. Následovalo kladení věnců.
Závěr oficiální části narušil hustý déšť, který ji ukončil.
 

Následovala vojenská ukázka, která se pro bouřku musela o půl hodiny posunout. Diváci přes počasí vydrželi v hojném počtu. Byl zachycen boj  povstalců na Nymbursku od chvíle ohlášení smrti Hitlera, přes potlačení povstalců, až po příjezd Rudé armády. Zvlášť působivý byl boj proti zfanatizovanému ostřelovači schovaném ve věži kostela.
Výkon historických bojovníků byl oceněn potleskem.
 

Naše tradiční oslavy proběhly tentokrát pod hlavičkou občanského sdružení Rodáků a přátel obce Benátecká Vrutice a to za přispění Středočeského kraje, města Milovic a ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem. Na akci se podíleli hasiči SDH Milovice, žáci ze ZŠ TGM Milovice v čele s paní učitelkou Fulínovou a pomohli farníci od kostela sv. Kateřiny. Bojovaly kluby vojenské historie KVH VVP Milovice a Druhý pluk Jiřího z Poděbrad a jednotlivci a skupiny z dalších klubů historických bojovníků. Mažoretky z Rožďalovic vedla učitelka Dana Kopecká.

Zd. Milata