Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejen o zábavě na Votvíráku

25. 6. 2012

 

Votvírák 2012

Votvírák 2012

Cesta k areálu Votvíráku se za poslední léta příliš nezměnila. Kvůli nedisciplinovaným řidičům přibyla závora na cestě pro pěší. Také vznikla různá opatření zamezující tomu, aby vozidla najížděla mimo místa určená pro návštěvníky festivalu. Jednoím z takových opatření bylo, že nájezdy  na pole byly překopané tak, aby se z pole a na pole nedostalo žádné auto. Tyto zhruba metr hluboké výkopy ale mohly způsobit pád právě pěších, kteří půjdou v noci a toto neuvidí. Na cestu z Votvíráku je třeba každoročně baterka -  pokud se vracíte pozdě v noci veřejné osvětlení v části cesty (asi 800 metrů) není žádné a podél silnice svítí jen částečně. Také se po cestě a podél cesty hromadí mnoho odpadu a návštěvníci používají okolní keříky jako toalety. V některých částech cesty jsou díry a prohlubně, a to hlavně v místech, kde navazuje panelová cesta na cestičku v poli směrem k letišti. Tam se v dírách drží voda a bahno v kombinaci s odpadky.

Před vstupem na samotný Votvírák bylo možné si všimnout neoficiálního stanového městečka, které si postavila mládež na černo vedle městečka oficiálního. Jednalo se asi o 500 stanů.
Na festivalu
U vstupu žádné velké fronty a žádné větší ohmatávání od bezpečnostní služby, spíše zběžná kontrola baťůžku a pokračovalo se dál. Hostesky hned u vchodu každému nabídly programy. Nejprve si většina lidí prošla celý areál, aby každý věděl , kde se co nachází před tím, než se setmí. WC, úschovna, stánky s klobásami, pizzou, nudlemi a tak podobně.
Víno z Pálavy na Votvíráku
Kolem půlnoci přibylo větší množství lidí značně znavených alkoholem, kteří po různu leželi na trávě a na betonové ploše letiště, jak už to na takových akcích chodí. V pátek jsem bohužel nezahlédl jediného pořadatele, člověka od bezpečnostní agentury nebo zdravotníky, kteří by procházeli areál, ve kterém se Votvírák konal. Je možné, že to byla jen náhoda a zrovna byli na jiném místě.
Také jsem zjistil, že lovci kelímků sbírali pouze kelímky, které byly vcelku. Ty rozšláplé a prasklé nechávali ležet. Někteří sběrači kvůli úlovku vysypávali koše se zbytky jídla a jiného odpadu, aby nalezli alespoň pár kelímků ,které drží při sobě. Bylo to dost nechutné. Práce lidí, co měli na starost úklid, podle mě v tu chvíli přišla v niveč. Má vůbec cenu akci čisté festivaly dělat, když se soustředí většinou jen na kelímky. Vytvořit hada z kelímků a udělat tak rekord? Spíš by sběračům měl někdo dát plastový pytel a teprve za donesený pytel plný odpadků by obdrželi nějakou odměnu.
Ve dvě ráno v sobotu po prvním festivalovém dni.
Po cestě domů jsem potkal pár lidí, kteří,  stejně jako já, mysleli na zadní kolečka a vzali si baterku. Jiní  si po cestě svítili mobilem. Každý  světlonosič  měl nějaké pronásledovatele, kteří se jej drželi, aby nešlápli do díry nebo mimo cestu do exkrementu či na střepy z lahve.
Docela utrmácený jsem se dostal na Mladou pěšky, jelikož taxikář po mě chtěl 150,- Kč za dva kilometry. Na Votvírák je to z od nás z ulice kolem třech kilometrů. Když něco nachodíte ještě po areálu máte toho docela dost.
Druhý den na Votvíráku.
Po příchodu na Votvírák, jsem si všiml bankomatu umístěného v dodávce. Pracovníci údržby čistili budky Toi Toi a kolem mě prošli zdravotníci. Pytle s odpadem sbíralo na vozík několik lidí. Ten den bylo takové horko, že na pomoc přijelo i hasičské vozidlo a horkem unavený dav lidí si užíval pod sprchou ledové vody z hasičské stříkačky
.Hasiči osvěžují dav vodou
Složení stánků bylo pestré a všichni si libovali z velkého množství druhů jídla a pití. Co se týká zábavy v areálu, k dispozici byl paintball, střelnice na terče, kolotoče a jiné atrakce. Organizátoři Votvíráku byli připraveni i na sobotní fotbal, kdy mezi pódii byl vyčleněn prostor, kde na velkoplošné obrazovce sledovalo několik stovek lidí zápas s Polskem.
Zápas s Polskem sledovalo na festivalu několik stovek fanoušků
Příležitosti ke zlepšení
Co vyloženě chybí festivalu je kloudná osvětlená cesta pro pěší případně autobus, který by jezdil na Votvírák z Milovic a Lysé nad Labem, tam a zpět, za rozumnou cenu s dopředu určenými zastávkami a to zejména v nočních hodinách. Většina návštěvníků je v tuto dobu totiž pod vlivem alkoholu a po cestě zanechávají nepořádek , konají potřebu dle možností podél cesty, ruší noční klid, usínají na veřejném prostranství a bloudí, jelikož mnoho z nich nepochází z Milovic. V minulosti již na festival autobus jezdil, ale dle jednoho z jednatelů jej využívalo velmi málo lidí. Což se dá zdůvodnit tím, že nebyla reklama, skoro nikdo o autobuse nevěděl a autobus jezdil nejspíš v nevhodnou dobu. Pokud byl autobus v minulosti zdarma pak i chápu, že se organizátorům nevyplatil.
 

Miniaplikace

Závěrem

 

Letošní Votvírák 2012 se jinak organizátorům povedl doufám, že příští sezóna bude zase o něco lepší než ta předchozí.

Stránky festivalu Votvírák naleznete na www.votvirak.cz

-JB-