Jdi na obsah Jdi na menu
 


Milovice a vlaky - Živá nádraží.

11. 12. 2007

ObrazekMilovice - Železniční stanice Milovice se dočká modernizace díky projektu Českých drah. Moderního vlakového nádraží by se mohli během několika následujících let dočkat lidé z Milovic. Železniční stanice byla totiž zařazena do projektu Českých drah s názvem Živá nádraží. V příštím roce by měly ČD vyhlásit výběrové řízení.

Na stanici vznikne obchod s potravinami

Vítěz by měl nádraží opravit, zmodernizovat a nabídnout k pronájmu opravené prostory. Tak by se na milovickém nádraží mohl objevit obchod s potravinami, trafika nebo třeba nové parkoviště. „O tom, že bylo vlakové nádraží v Milovicích zařazeno do projektu Českých drah, víme, ale konkrétních jednání s vedením drah jsme se ještě nezúčastnili,“ uvedl starosta Milovic Milan Kraus s tím, že by se případné spolupráci při modernizaci železniční stanice v Milovicích město nebránilo. Místní vlakové nádraží je podle starosty Milovic ve špatném stavu. „Takové nádraží ve městě, které má 7 tisíc obyvatel, je ostuda. Byly tu nějaké snahy, aby byla na nádraží alespoň trafika, ale nepovedlo se to,“ řekl Kraus. Podle něho by mohlo na nádraží vzniknout například nové parkoviště. Jedním z důvodů, proč bylo milovické nádraží zařazeno do projektu Živá nádraží, je skutečnost, že už za 3 roky by v této oblasti měla vést nová jednokolejná trať, která lidem zajistí přímé spojení mezi Milovicemi a Prahou. „V současné době musí totiž cestující, kteří jedou vlakem do Prahy, přesedat v Lysé nad Labem,“ vysvětlil Kraus s tím, že podle průzkumu z minulého roku využijí milovického nádraží denně až 2 tisíce lidí.

Stavět se bude až za 9 let

Dalším důvodem, proč by mělo být vlakové nádraží opraveno, je také plánované postavení trati, která spojí Prahu, Lysou, Milovice, Mladou Boleslav a Liberec. „Zahájení stavby se odhaduje ale až za devět let,“ řekl Karel Otava z Českých drah. Pomocí výběrového řízení už letos našlo svého investora ve Středočeském kraji nádraží v Poděbradech, v Nymburku a v Kolíně. Projekt Živá nádraží je založen na tom, že České dráhy do projektu vloží své pozemky a prostory stávajících nádraží. Komerční partneři, kteří zvítězí v jednotlivých výběrových řízeních, pak připraví projekt modernizace, navrhnou jeho rozsah a následně nádraží zmodernizují. Tím získají do dlouhodobého užívání komerční prostory, které po opravě v jednotlivých nádražních terminálech vzniknou. A jezdí sám starosta Milovic někdy vlakem? „Ano, pokud potřebuji jet do Prahy, například na Krajský úřad Středočeského kraje, tak využiji vlakového spojení,“ uvedl Kraus.

Napsáno 12.12.2006 zdroj Mladá Fronta Dnes

a stránky www.zelpage.cz

K tomuto článku jen poznamenávám:

V současné době nevím zda Milovice zůstali v projektu "Živá nádraží".Projekt se asi odložil. Stačí se podívat na tyto stránky : "Živá nádraží"

Obrazek