Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elektrizace trati Milovice-Lysá nad Labem

12. 1. 2008

Elektrizace trati z Milovic do Lysé nad Labem

Obrazek

O tomto tématu se hovoří již několik let velmi často. První zmínky o elektrizaci tratě jsou již z roku 1993, kdy Milovice navštívil tehdejší premiér Václav Klaus. Tehdy bylo v plánu převést letiště Boží Dar na kraj a přivést sem i koleje z důvodu dopravní obslužnosti. Další zmínka je z roku  2001, kdy se v článku na stránkách Ekolistu psalo, že na podzim roku 2002 už by měly vlaky z Milovic do Lysé nad Labem jezdit po elektrizované trati. Stavba by měla stát kolem padesáti miliónů korun.

 

3.10.2005 bylo rozhodnuto ČD, dle serveru ČD, že přes Milovice povede tak zvaný 5. koridor. To znamená, že přes Milovice v budoucnu pojede vlak z Prahy do Liberce přes Mladou Boleslav (viz.obrázek). Na webu Žel Page jsem našel informaci ze 14.3.2005, kde se mluvilo o dočasném řešení, že by  pantograf do Milovic táhla motorová lokomotiva. Tehdy se zkoumalo, zda je to vůbec možné.

Obrazek

 

I v roce 2006 proběhlo na různých stránkách několik článků na téma elektrizace Milovic. Je možné, že se konečně něco bude dít.

Nejčerstvější článek o elektrizaci tratě, byl zveřejněn dne 24.12.2007. Na internetových stránkách nymburského deníku, byl zveřejněn článek,  který také uvádí, že stavba samotné elektrizace by měla začít v polovině roku 2008. Díky této akci budou moci do Milovic jezdit elektrické jednotky. Dále se píše, že akce má stát kolem 185 milionů korun a bude hrazena ze státních peněz. Hotová má být během půl roku, tedy na jaře či v polovině roku 2009. Investorem bude Správa železniční dopravní cesty, státní správa Praha.

Obyvatelům Milovic by odpadlo přestupování v Lysé. Také vozidla milovických obyvatel, která parkují v okolí nádraží Lysé nad Labem, by z větší části zmizela. V okolí milovického nádraží by mělo vzniknout i nové parkoviště.

-JB-