Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hudební festival Sonisphere v Milovicích

19. 6. 2010

Metallica a další zvučná metalová jména zaburácí v Milovicích

19. června 2010  18:00
MILOVICE - Tisíce lidí přilákala na letiště Boží Dar v Milovicích na Nymbursku produkce metalových kapel na festivalu Sonisphere. Tuzemské i zahraniční skupiny se střídají na třech pódiích, největší hvězda festivalu, skupina Metallica, vystoupí na obří scéně až hodinu před půlnocí.

James Hetfield z Metallicy na festivalu Sonisphere v PolskuUž odpoledne byly na místě davy příznivců tvrdé muziky. Na příjezdu k hlavnímu vchodu se táhne několikakilometrová fronta, která se zvolna pohybuje směrem k centrálnímu parkovišti. Mezi auty se proplétají pěší účastníci akce, vedle češtiny je slyšet němčina a polština. Mnoho lidí staví stany, jiní se chystají přenocovat v zaparkovaných autech.

České dráhy posílily spoje, aby zvládly očekávaný nápor návštěvníků. Na bezpečnost akce dohlížejí stovky lidí ze soukromé agentury najaté organizátory i z nymburské policie. Pořadatelé očekávají návštěvu zhruba 35.000 diváků. Někteří z nich jsou na místě již od pátečního večera.

Čtyřka velkých jmen
Hudební produkci kolem 14:00 zahájily skupiny Panic Cell, Shogun Tokugawa a Komunál. Večerní program přinese ojedinělé setkání čtyř nejslavnějších metalových souborů světa. Vedle Metalliky zahrají Megadeth a Slayer. Jako první ze slavné čtyřky se představila kapela AnthraxX.

"Kdo by byl řekl, že více než pětadvacet let od vzniku thrash metalu bude velká čtyřka stát tady v plné síle a ještě se navíc sejde na jednom pódiu?" nechal se před festivalem slyšet bubeník Metalliky Lars Ulrich.

Metallica pravděpodobně jako na předchozích vystoupeních v tomto roce zahraje několik skladeb ze svého posledního alba Death Magnetic a staré hity jako Creeping Death, Masters of Puppets, Sad But True, Nothing Else Matters či Seek and Destroy.

Po Varšavě a Curychu jsou Milovice třetí zastávkou světového festivalu Sonisphere. Loni tato hudební přehlídka zavítala do šesti evropských zemí a její návštěvnost se pohybovala od 40.000 do 60.000 diváků.

ČTK
Lidovky.cz

Začíná hudební festival Sonisphere, na kterém vystoupí skupina Metallica

Koncert Velké trash metalové čtyřky v čele s americkou skupinou Metallica bude hlavním bodem programu hudebního festivalu Sonisphere, který se uskuteční v sobotu na letišti v Milovicích. (Ilustrační foto: © Mediafaxfoto.ro
MILOVICE / 09:38, 19. 06. 2010

Koncert Velké trash metalové čtyřky v čele s americkou skupinou Metallica bude hlavním bodem programu hudebního festivalu Sonisphere, který se uskuteční v sobotu na letišti v Milovicích. Agenturu Mediafax o tom informovala Markéta Štechová z organizačního týmu.

Program festivalu začne v sobotu v 11 hodin. Pro kapelu Metallica bude připraveno speciální pódium. "Speciálně pro ni bude přivezeno jedno z největších pódií ve střední Evropě. Metallica je totiž ochotná vystupovat jen na dvou typech pódií, tohle je jedno z nich," řekla Štechová.

Vedle hlavní skupiny Metallica na akci vystoupí formace Megadeth, Anthrax a Slayer, tedy kompletní Velká thrash metalová čtyřka. Kromě těchto hvězd zahraje celá řada dalších kapel, které jsou legendami ve svém žánru. Velkou čtyřku doplní Mastodon, Alice in Chains, Rise Against, Stone Sour, Volbeat, Fear Factory, Therapy? nebo DevilDriver.

Českou republiku budou reprezentovat Krucipüsk, Debustol, Wohnout a kapely, které si zvolili sami fanoušci. Návštěvníci tak uslyší i skupiny Atari Terror a Shogun Tokugawa.

Festival se měl původně uskutečnit na letišti v Mimoni, pořadatelé se však rozhodli změnit místo konání akce. Důvodem je lepší dostupnost a větší pohodlí pro všechny účastníky.

V souvislosti s festivalem bude posílena i vlaková doprava. České dráhy posílí vlaky linky S2 z Prahy přes Lysou nad Labem do Kolína. V sobotu pojedou mezi 9. a 18. hodinou z Lysé přímo do Milovic. "Pojedou navíc v polovičním intervalu, tedy 30 minut, a bude na nich nasazena patrová jednotka CityElefant. Oproti běžným sobotám tak vypravíme o devět spojů z Prahy směrem do Lysé nad Labem a Milovic více," řekl ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD pro Prahu a Středočeský kraj Alois Kašpar.

Vypraveny budou i speciální noční vlaky a ranní vlaky budou také jezdit v polovičních intervalech.

Autor: Hana Rojková

Milovice - S více než 30 000 prodanými vstupenkami je v současné době hudební festival Sonisphere s hlavním headlinerem skupinou Metallica, který se uskuteční na letišti v Milovicích 19. června, největším českým festivalem. Agentuře Mediafax to v úterý sdělila Markéta Štěchová ze společnosti HPK Productions.

 

"Údaj o počtu prodaných vstupenek se vztahuje k dnešku, takže se bude ještě zvyšovat," řekla Mediafaxu Štěchová. Rekordní počet prodaných vstupenek může Sonisphere slavit i přesto, že jde jen o jednodenní festival.

Pořadatelé také v úterý oznámili, že fanoušci mohou do stanového městečka zamířit již v pátek 18. června, kdy bude otevřené již od 12 hodin. "Pro ty, kdo přijedou v předstihu, bude od 20 hodin připravena párty ve speciálním stanu, který si vezmou do parády DJs," uvedla Štěchová.

Stejně tak bude pokračovat program v podobě vystoupení DJs i v neděli 20. června večer

.

Hlavní program festivalu začne
v sobotu 19. června v 11 hodin. Hlavní hvězdou festivalu bude americká trash metalová skupina Metallica. "Speciálně pro ni bude přivezeno jedno z největších pódií ve střední Evropě
. Metallica je totiž ochotná vystupovat jen na dvou typech pódií, tohle je jeden z nich," řekla Štěchová.

Vedle hlavní Metalliky na akci vystoupí formace Megadeth, Anthrax a Slayer, tedy kompletní Velká thrash metalová čtyřka. Kromě těchto hvězd vystoupí celá řada dalších kapel, které jsou legendami ve svém žánru. Velkou čtyřku doplní Mastodon, Alice in Chains, Rise Against, Stone Sour, Volbeat, Fear Factory, Therapy? nebo DevilDriver. Českou republiku budou reprezentovat Krucipüsk, Debustol a Wohnout.

Vstupenky na festival jsou k dostání v předprodeji sítě Ticketpro, Ticketstream a Musicticket v ceně
od 1890 korun.

 

 

 

 

 

Autor: Bari, Eurozpravy.cz, mediafax

ObrazekObří fest Sonisphere s Metallikou & spol. už tento víkend
Už dnešní večer se, se zahřívacím kolem v podání tanečních DJs, otevřou brány areálu akce, která aspiruje na nejnavštívenější přehlídku tohoto léta. Festival Sonisphere ale není už při své české premiéře jen jedním z největších  letních festivalů, ale i poměrně zajímavým organizačním experimentem. Navíc s exkluzivní sestavou kapel.

První česká zastávka festivalu zahřmí na bývalém letišti sovětských vojsk ve středočeských Milovicích v sobotu 19. června. A slovo "zahřmí" rozhodně není nadnesené: dá se předpokládat, že mnozí účinkující budou někdejšímu sonickému rachotu stíhaček zdatně konkurovat. Hlavními taháky akce, na kterou bylo už několik týdnů předem v předprodejích rozebráno více než 30 tisíc vstupenek, totiž bude tzv. "Big Four" čili "Velká thrashmetalová čtyřka".

Obrazek

Za tu jsou označovány americké legendy Metallica, Anthrax, Slayer a Megadeth, které se na společné akci objeví v historii poprvé. Vedle nich ale zahraje i hned několik dalších, světově zvučných jmen, jako jsou znovuzrození Alice In Chains ze Seattlu, kalifornští cybermetalisté Fear Factory nebo irští Therapy?. Stínem festivalu je naopak neúčast původně avizované superskupiny Heaven and Hell kvůli úmrtí zpěváka Ronnie Jamese Dia a pro nemoc nepřijedou ani Mastodon.

Festival popojížděl Evropou poprvé loni. Zahraniční pořadatelé ovšem teprve letos najali i místní management, což mj. znamenalo, že stálá sestava kapel byla doplněna o domácí Krucipüsk, Wohnout, Debustrol a další. Zatímco loni viděli Sonisphere fanoušci v šesti zemích a průměrné návštěvy se pohybovaly okolo 50. tisíc lidí, letos se masivně rozrostl: ještě před Milovicemi sestava zavítala do Polska a Švýcarska a těší se na ni ještě postupně dalších osm států.

Pro ortodoxní české publikum je nejspíš nezvyklá skutečnost, že ačkoliv na festivalu vystupují rockové kapely z ranku těch nejtvrdších, noční hodiny programu budou patřit striktně taneční hudbě, kterou obstarají hvězdy Adam Freeland, John B. a Pendulum DJs. Pikantní perličkou české zastávky se stalo stěhování místa festivalu - původně měl proběhnout na jiném bývalém vojenském letišti, v Hradčanech u Mimoně, ale místní radnice se údajně chovala jako v jisté pohádce o zlaté rybce a také tak dopadla.

Foto: Karel Šanda