Jdi na obsah Jdi na menu
 


Běžecký pás Domyos

 

domyos-5.jpg

Důvodů, proč jsem si běžecký pás koupil, bylo několik.  Jeden z důvodů bylo počasí. Často jsem se musel opravdu přemlouvat, abych vyběhl ven v dešti nebo v zimě.  Na jaře je i pro alergiky venkovní běhání problém. V případě, že musíte hlídat děti, je velkou výhodou mít běžecký pás doma. Toto oceňuji asi nejvíc.

Po různém vybírání na internetu od různých prodejců jsem se vydal do prodejny Decathlon na Černém Mostě. Tam jsem si mohl vybrat ze čtyř strojů. Vybíral jsem podle šířky plochy pro běhání, délky a také síly motoru. Nakonec mě u vybírání zastihl prodavač, ten mi stroj zapnul, a na místě jsem si jej vyzkoušel. Vybral jsem si Domyos DC 5. Běžecký pás má dva motory, jeden je na zvedání pásu do výšky a druhý na samotný pás. S pásem mi do vozidla pomohl opět velmi ochotný prodavač. Sám bych to nezvládl. Stroj byl rozložený v krabici a ve dvou jsme jej s manželkou doma skládali asi hodinu. Návod je dost nepřehledný a u sestavování jsem se trochu rozčiloval. Po sestavení pásu s ním lze manipulovat vcelku lehce a dá se přesouvat pomocí koleček.

Parametry nemusím asi sdělovat, ale zarazilo mě, že u výrobku bylo napsáno, že stroj pro domácí použití můžete používat pět hodin týdně. Tuto dobu jsem však překračoval a výrobek, bez potíží a jakýchkoliv mechanických poškození slouží více než jeden rok. Jediná věc, která je po čase třeba udělat, je dotáhnout pás, aby se nesmýkal a promazat tak, jak je to v návodu.

K běžeckému pásu je třeba koupit podložku, která tlumí nárazy při běhu. Určitě jí kupte, podložka stabilizuje pás na místě. Stroj je dost hlučný zejména od rychlosti 10 až 12 km za hodinu. Při běhání záleží na tom, kolik vážíte, čím těžší jste, tím je samozřejmě větší hlučnost.

Zabudované reproduktory v běžeckém páse téměř nevyužijete, možná tak do rychlosti 6 km/h, pak nejsou slyšet. Reproduktory bych dával do stroje o dost silnější, nebo vůbec. Dvě místa na odkládání nejsou vhodná pro otevřené nápoje, jelikož při běhu pás vibruje a vše, co na odkládací místa vpravo i vlevo položíte, poskakuje. Další odkládací místo nad displayem je dobré pro odložení jak telefonu, tak tabletu, možná by tato místa zasloužila pogumovanou plochu, kde by věci držely ještě lépe.

Display přístroje je přehledný a funkční. Tréninkové programy fungují a v jednu chvíli jsem je i využíval. Ukazatel tepu tep měří. Někdy má ale s měřením problém a měří, jak se mu zrovna zachce, odhaduji šedesátiprocentní úspěšnost měření. Pokud vám tep přístroj změří špatně, poznáte to podle zjevně nepřesného výsledku. Měnit rychlost i zdvih lze samozřejmě za chodu pásu.

Tento běhací pás rozhodně doporučuji, jsem s ním i přes veškeré uvedené drobné nedostatky velmi spokojený a plní funkci nad rámec uvedený výrobcem.

-JB-

 

pas-domyos-5.jpg

Na stránkách výrobku:

Běžecký pás
45 × 127 cm.
Max. rychlost
16 km/h (2,2 HP).
Rozměry výrobku
168 × 81 × 140 cm.
Složený výrobek
82 × 81 × 159 cm.
Rozměry balení
171 × 74 × 28 cm.
Hmotnost balení
75 kg.
Složení
Podvozek : 80.0% ocel, 20.0% polystyren Deska : 40.0% měď, 35.0% ocel, 10.0% mosaz, 10.0% epoxidová pryskyřice, 5.0% hliník
Určeno pro
běh a chůzi k udržení fyzické kondice a k posílení kardiovaskulárního systému.
záruka
5 let na konstrukci, 2 roky na motor a díly. Záruční servis: viz domyos.com.
Omezení používání
Nosnost: 130 kg.